Dietmar Feichtinger Architects

Dietmar Feichtinger Architectes

Dietmar Feichtinger Architectes

Universalis Nursery and School Center
Louvres | 
France – 
2019

Client

City of Louvres

Start of construction

03 | 2017

Size

4 691 m²

Construction budget

9.65 M€

Competition winner

2015

Completion

02 | 2019
The towns of Louvres and Puiseux-en-France have initiated a territorial development project through an Urban Development Zone (ZAC), at the junction of the two cities and the surrounding agricultural lands. Right in the heart of this initiative, an educational complex and a daycare center have come to life. Positioned strategically in the Gare neighborhood, it connects with the existing urban fabric.

This infrastructure stands out with a child-centric design. The school is organized around a central courtyard, the kindergarten playground, serving as a playful and open space. The entrance is marked by a monumental external staircase, and the daycare center features a glass-walled reception area, a natural extension of the school.

The primary school courtyard, characterized by its diverse flooring, overlooks the kindergarten playground. It establishes a visual connection with it through the clarity of its light protective fence.

Both, the school and the daycare center, are designed as a cohesive unit, without distinct separation between different sections or age groups. Everything is conceived to ensure ideal learning, welcoming, and working conditions for all users.

The internal layout ensures maximum natural lighting, with classrooms opening directly onto outdoor spaces. The concrete structure is visible in the school’s rooms, emphasizing its relevance and role in the design.

Attention to construction materials also aims to minimize the building’s ecological footprint. Wood fiber ceilings ensure pleasant acoustics in activity rooms. All the wood used comes from responsibly managed forests, certified by labels like Pefc or Fsc.

Measures have been taken to consider climatic conditions and maximize energy efficiency. The western and southern facades are equipped with external electric blinds. Certain features, such as the cladding on the western facade and other elements, also aid in controlling sunlight. Optimal room insulation and large glass surfaces ensure thermal comfort during winter.

Building Technical Management allows precise regulation of room temperature. Hot water for the school’s kitchen is produced by solar thermal energy.

The architectural ensemble harmoniously integrates with its environment, reflecting a shared ambition of the two towns: to create an educational and growth space adapted to the needs of today’s and tomorrow’s children.


Architect: Dietmar Feichtinger Architectes
Structural Consultant: Ingerop
Landscape Planner: Oecumene in Process Christophe Laforge
ignaletique : Atelier Isabelle Allegrete

Related Content

#342_Antony_Groupe Scolaire_Main horizontal-2
#391_Gloggnitz_Groupe scolaire_Main horizontal
#224_Vienne_Studio Molière et Lycée Français_Main horizontal